Vier vijanden van verandering

Als je ooit hebt geprobeerd om iets aan je leven of aan je leefstijl te veranderen, dan ben je er ongetwijfeld achter gekomen, dat veel van onze goede voornemens regelmatig in de ‘mentale prullenbak’ belanden.

Dit komt met name, omdat wij mensen geen rationele machines zijn, maar supercomplexe emotionele wezens, met een beperkte focus en nauwelijks een vrije wil.

Wat niet betekent dat we niet kunnen veranderen, maar het is belangrijk om te weten dat we allemaal verschillende verlangens en diepe onbewuste drijfveren hebben, die elkaar tegenwerken.

Bovendien zijn we gemaakt om te overleven en niet om gelukkig te zijn en dat houdt veel verandering tegen.



Hier zijn vier redenen waarom we niet veranderen en onze gewoontes graag in stand houden:

1. De comfortzone

Als je wilt dat er iets gaat veranderen in je leven, dan is het belangrijk om je grenzen te verleggen en je comfortzone te vergroten.

Het probleem is alleen, dat ons brein gemaakt is om ons veilig te houden, dus waarom zouden we iets anders doen, als we vanmorgen zijn opgestaan?

We hebben al gewoontes en gedragingen die ons in leven houden en problemen voor ons oplossen en zullen dit niet snel veranderen. Zelfs niet als dit gedrag ons op de lange termijn tegenwerkt.

Daarbij worden we heel erg sterk beïnvloed door onze directe omgeving.

De huidige regels, de ruimtes waarin we ons bevinden en de mensen met wie we samenwerken en samenleven hebben allemaal invloed op de manier waarop we denken en op hoe we dingen doen,

Dus zodra we iets willen veranderen, dan spelen al deze factoren mee.

Dit is waarom het belangrijk is om onze omgeving aan te passen en obstakels weg te halen en ons te omringen met mensen die het beste voor ons willen, want als dat verandert, dan verandert ons gedrag mee.

Wil jij echt iets veranderen in je leven?

Gun jezelf dan de tijd om je comfortzone te vergroten en nieuwe vaardigheden aan te leren. Dit is belangrijk om te onthouden en gaat je uiteindelijk meer opleveren.

Maak niet te grote stappen, maar doe wel regelmatig (nieuwe) dingen die je fysiek en mentaal uitdagen en die je een beetje spannend vindt.

2. Angst voor verlies

Ons brein heeft angst voor verlies en een hekel aan het onbekende.

Het is één van de redenen waarom we niet veranderen en blijven vasthouden aan ons oude gedrag en aan wat we weten.

Het kan pijnlijk zijn om oude overtuigingen los te laten en lastig om nu iets op te geven, zonder te weten wat er in ons vooruitzicht ligt.

Hoe onzekerder we ons voelen, hoe voorzichtiger we worden en hoe meer we willen dat alles blijft, zoals het blijft.

Maar dit gaat ons steeds meer tegenwerken.

Onze angst voor verlies van verbinding en verlies van controle, zorgt ervoor dat we blijven zitten waar we zitten of dat we ons druk maken om de verkeerde dingen en onszelf uiteindelijk verliezen.

Het kan een vervelende vicieuze cirkel worden en een heleboel ellende veroorzaken en allerlei vormen van vluchtgedrag (roken, overeten, drinken, drugs, gamen, seks, social media, etc.) aannemen.

Het is ontzettend belangrijk om dit te realiseren en te overwinnen, want het staat je persoonlijke ontwikkeling gigantisch in de weg.

3. De weg van de minste weerstand

De weg van de minste weerstand is een van de belangrijkste redenen waarom mensen niet(s) veranderen.

Want iets veranderen in ons leven gaat altijd gepaard met stress en is vaak pijnlijk en beangstigend.

Nieuwe dingen leren kost tijd en energie en alles waar we discipline voor nodig hebben, dat behandelt ons brein als een bedreiging.

We willen liever plezier hebben en pijn vermijden, maar dit is de realiteit waarin we leven:

Hoe meer weerstand we uit de weg gaan en hoe meer pijn we trachten te ontlopen, hoe zwaarder het leven voor ons wordt.

Hoe meer we achter ‘het geluk’ aanjagen en ons best doen om ons ‘goed te voelen’, hoe meer ellende we op ons bord krijgen.

Alles wat tegen onze huidige waarden en onze (diepe) overtuigingen ingaat zorgt voor weerstand en dat voelt nooit fijn.

Als je de moed toont om die weerstand op te zoeken en bereid bent om naar je beperkende overtuigingen te kijken, dan ontstaat er ruimte voor verandering.

Hier kun je niet omheen: als je echt iets wilt verbeteren in je leven, dan zal je ervoor moeten werken en doet het altijd (een beetje) pijn.

En dit zal je moeten accepteren, want verandering is niet pijnlijk, maar je ertegen verzetten wel.

4. Aangeleerde hulpeloosheid

Dit is de meest destructieve vijand van verandering:

Geloven dat je een slachtoffer bent van je omstandigheden of (diep van binnen) denken dat je waardeloos bent en niet in staat bent om iets aan je situatie te verbeteren.

Aangeleerde hulpeloosheid is een manier van het brein om energie te sparen en het systeem te beschermen.

De intentie is uitstekend, maar de uitwerking ervan is uiteindelijk nadelig en ontzettend destructief.

De overtuiging dat iets niet kan of dat we het niet waard zijn om voor onszelf te zorgen, is het gevolg van trauma, waar heel veel mensen mee worstelen, zonder dat ze het weten.

Alles wordt voor ons brein een gewoonte, dus hoe langer we met zo’n idee rondlopen, hoe meer we erin gaan geloven – en niet eens meer doorhebben dat we zo denken.



Hoe kun je hier vanaf komen?

/ Door jezelf wijs te maken dat je wél iets waard bent en dat er wél iets kan veranderen.

/ Door je te realiseren dat je mens bent en met compassie naar jezelf te kijken, in plaats van jezelf voortdurend af te wijzen.

/ Door 100% verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en jezelf niet meer met anderen te vergelijken en van alles te verwijten.

/ Door minder aannames te doen en dingen niet meer persoonlijk te maken.

/ Door te stoppen met veroordelen en jezelf af te zeiken, want daar help je niemand mee.

Dit laatste kan gek aanvoelen, omdat het tegen je overtuiging ingaat en je de gewoonte hebt om jezelf af te kraken, maar dat ongemak is goed voor je en zal je uiteindelijk beter maken.

Het is één van de paradoxen van verandering, dat het vaak alleen plaatsvindt, wanneer we er niet zo actief mee bezig zijn.

Dus neem jezelf vanaf nu voor om die negatieve gedachtestroom van je eens wat vaker te bevragen en je ‘zelf’ minder serieus te nemen en trek eens wat vaker aan die mentale rem.

Dit doe je door die ‘Shit FM Zender’ in je hoofd zachter te zetten en door je hart te volgen en meer te luisteren naar je ‘Stille Stem’.


Wil jij op de hoogte blijven van onze workshops en mannen retreats? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt alle updates van ons, direct in je mail!

* Je gegevens zijn veilig. Lees hier het privacybeleid.


LEON NAN
Mentor en vitaliteitscoach voor mannen die een bewust leven willen leiden en meer standvastig willen zijn.